Pelatihan Pembuatan Jamu Instan Pada Masyarakat Di Desa Kemanisan Kecamatan Curug Serang Sebagai Upaya Peningkatan Kemandirian Ekonomi Keluarga

  • Yusransyah Yusransyah Sekolah Tinggi Ilmu Kesehatan Salsabila Serang https://orcid.org/0000-0002-2548-5847
  • Sofi Nurmay Stiani Sekolah Tinggi Ilmu Kesehatan Salsabila Serang https://orcid.org/0000-0002-9703-8835
  • Fathiyati Fathiyati Sekolah Tinggi Ilmu Kesehatan Salsabila Serang
  • Sandy Nurlaela Rachman Sekolah Tinggi Ilmu Kesehatan Salsabila
  • Leni Halimatusyadiah Sekolah Tinggi Ilmu Kesehatan Salsabila
  • Endah Endah Sekolah Tinggi Ilmu Kesehatan Salsabila
  • Renditya Ismiyati Sekolah Tinggi Ilmu Kesehatan Salsabila
  • Andri Harpan Sekolah Tinggi Ilmu Kesehatan Salsabila
  • Meila Pertiwi Sekolah Tinggi Ilmu Kesehatan Salsabila
Keywords: Medicinal plants, traditional medicines, instant herbs

Abstract

Traditional medicines are ingredients in the form of plant ingredients, animal ingredients, mineral ingredients, galenic preparations, or mixtures of these materials which have been used for generations for treatment and can be applied in accordance with the norms in force in society, while herbal medicine is a Traditional Medicine made in Indonesia. The purpose of this research is to increase understanding of the importance of increasing understanding regarding the processing of instant herbal medicine and raising awareness of the importance of improving skills in the form of training on making good and correct instant herbal medicine in Kemanisan village. The community service method used in this research is in the form of community relations through counseling and health training. The results showed that the knowledge level of the respondents before the training, namely 41,7 %, was in the sufficient category. The respondents' knowledge level after the training was 50% in the good category. Based on the study results, it can be concluded that the respondents' knowledge level before and after counseling and training increased their knowledge. Community service activities through counseling methods can increase respondents' knowledge regarding managing medicinal plants into an instant herbal products with economic value.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Arikunto, (2010). (2018). Prosedur Penelitian: Suatu Pendekatan Praktik. (Edisi Revisi). Jakarta: Rineka Cipta. Mosharafa: Jurnal Pendidikan Matematika, 7(1).

BPOM. (2019). Peraturan BPOM Nomor 32 Tahun 2019 Persyaratan Keamanan dan Mutu Obat Tradisional. Badan Pengawas Obat Dan Makanan.

Hasugian Desi, P. S. V. (2020). PKM : Pemberdayaan Ibu Rumah Tangga Desa Sampurtoba Kecamatan Harian Kabupaten Samosir Dalam Penanaman Dan Pemanfaatan Tanaman Obat. TRIDARMA: Pengabdian Kepada Masyarakat (PkM), 3(Vol 3 No 1, Mei (2020): TRIDARMA: Pengabdian Kepada Masyarakat (PkM)).

Husnani, H., Sari, H. P., & Wildaniah, W. (2019). Pelatihan Pembuatan Jamu Instan Berbasis Home Industry Kader Puskesmas Perumnas 2 di Kelurahan Sei Beliung Kota Pontianak. Al-Khidmah, 2(2). https://doi.org/10.29406/al-khidmah.v2i2.1408

Ikaditya, L., Kuswandi, A., & Wibowo, A. (2018). Ibm Pembuatan Beras Kencur Instan Sebagai Upaya Peningkatan Kemandirian Ekonomi Keluarga Di Kelurahan Kahuripan Kecamatan Tawang Kota Tasikmalaya. JCES | FKIP UMMAT, 1(1). https://doi.org/10.31764/jces.v1i1.157

Nasrulloh, N., Pramono, A., Amar, M. I., & Yulianti, R. (2020). Mengatasi Dampak Ekonomi Pandemi Covid-19 Bagi Masyarakat Kampung Kb Gandul Cinere Melalui Pengolahan Jamu Herbal. Logista - Jurnal Ilmiah Pengabdian Kepada Masyarakat, 4(2).

Purwantisari, S., Jannah, S. N., Handayani, D., Yulianto, M. E., & Ardiansari, A. (2021). Produksi Serbuk Jamu Instan dengan Alat Kristalisasi di UMKM Kecamatan Ungaran Timur Kabupaten Semarang. E-Dimas: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 12(3). https://doi.org/10.26877/e-dimas.v12i3.7070

Sumayyah, S., & Nada, S. (2017). Obat tradisional : antara khasiat dan efek samping. Majalah Farmasetika, 2(5).

Lingga, H. N., Fadlilaturrahmah, F., & Susilowati, E. (2018). Pelatihan Pembuatan Jamu Instan Sebagai Diversifikasi Produk Pengrajin Jamu Di Kampung Pejabat Kelurahan Loktabat Selatan Banjarbaru. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat MEDITEG, 3(1), 1–4. https://doi.org/10.34128/mediteg.v3i1.24

Nursuprianah, I., Heryandi, Y., & Risdianto, R. (2022). Manfaat Jamu Empon-Empon Untuk Peningkatan Imunitas Tubuh Pada Masa Pandemi Covid-19. Dimasejati: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 4(1), 105. https://doi.org/10.24235/dimasejati.v4i1.10846

Wicaksena, B., Nugroho, D., & Subekti, A. (2010). Potensi Pengembangan Pasar Jamu. Buletin Ilmiah Litbang Perdagangan, 4(2), 210. Retrieved from www.alumni-ipb.or.id,
Published
2023-01-31
Views Statistic
  • Abstract 81
  • PDF 41