PENETAPAN KADAR FLAVONOID EKSTRAK DAUN KELAKAI (Stenochlaena palustris (Burm. F.) Bedd.) DENGAN METODE SPEKTROFOTOMETRI UV-VIS

  • Eka Siswanto Syamsul Akademi Farmasi Samarinda
  • Yana Yunita Hakim Akademi Farmasi Samarinda
  • Henny Nurhasnawati Akademi Farmasi Samarinda
Keywords: Leaf Kelakai, Flavonoid Level, Crude Extract

Abstract

Kelakai (Stenochlaena palustris (Burm F.) Bedd.) is a medicinal plant of Borneo. The purpose of this research is to determine the level of flavonoid in crude extract of kelakai leaf by UV-Vis Spectrophotometer. The research was conducted by collection of the kelakai leaves and plant determination. The ethanolic extract of kelakai leaves was collected using macceration methode. The determination of flavonoid level was conducted by UV-Vis Spectrophotometer using quersetin as standard compound. The study showed that the rendemen of crude extract of kelakai leaf was (22,92%). The moisture content in viscous extract was (19,71%). The level of Flavonoids in extract was (2,2159±0,083%).

Downloads

Download data is not yet available.

References

Anggraeni, D.S., dan Erwin. 2015. “Uji Fitokimia dan Uji Toksisitas (Brine Shrimp Lethality Test) Ekstrak Daun Kelakai (Stenochlaena palustris)”. Prosiding Seminar Tugas Akhir. Hal: 71-75.

Azizah, D.N., Endang, K., dan Fahrauk, F. 2014. “Penetapan Kadar Flavonoid Metode AlCl3 Pada Ekstrak Metanol Kulit Buah Kakao (Theobroma cacao L.) Vol. 2 (2): 45-49.

Chang, C, Ming, H., Hwei, M., and Chern J. 2002. “Estimation of Total Flavonoid Content in Propolis by Two Complementary Colorimetric Methods”. Journal of Food and Drug Analysis. Vol. 10 (3): 1181.

Dewa, R.P., dan Mozes, S.Y.R. 2014. “Pengaruh Perendaman KOH 5% Terhadap Rumput Laut Sebagai Bahan Baku Produk Gel Pengharum Ruangan”. Biopropal Industri. Vol. 5 (2): 53-60.

Dewi, I.D.A.D.Y., Astuti, K., dan Wardani, N.K. 2013. “Identifikasi Kandungan Kimia Ekstrak Kulit Buah Manggis (Gracinia mangostana L.)”. Jurnal Farmasi Udayana. Vol. 2 (4): 13-18.

Indrayani, S. 2008. “Validasi Penetapan Kadar Kuersetin Dalam Sediaan Krim Secara Kolorimetri dengan Pereaksi AlCl3”. Skripsi. Yogyakarta: Universitas Sanata Dharma. Hal: 7,8,25.

Latifah. 2015. “Identifikasi Golongan Senyawa Flavonoid dan Uji Aktivitas Antioksidan Pada Ekstrak Rimpang Kencur Kaempferia galanga L. Dengan Metode DPPH (1,1-difenil-2-pikrilhidrazil)”. Skripsi. Malang: Jurusan Kimia. Universitas Islam Negeri Maulana Ibrahim. Hal: 38.

Maharani, D.M., Siti, N.H., dan Haiyinah. 2005. “Studi Potensi Kelakai (Stenochlaena palustris (Burm.f) Bedd), Sebagai Pangan Fungsional”. PKM Penelitian. Jurusan Budidaya Pertanian. Banjarbaru: Univ Lambung Mangkurat. 13 (1). Hal: 1-13.

Mahatriny, N.N., Payani, N.P.S., Oka, I.B.M., dan Astuti, K.W. 2014. “Skrining Fitokimia Ekstrak Etanol Daun Pepaya (Carica papaya L.) yang diperoleh dari Daerah Ubud, Kabupaten Gianyar, Bali”. Jurnal Farmasi Udayana. Vol. 3 (1): 8-13.

Neldawati, Ratnawulan dan Gusnedi. 2013. “Analisis Nilai Absorbansi dalam Penentuan Kadar Flavonoid untuk Berbagai Jenis Daun Tanaman Obat”. Pillar Of Physics. Vol. 2. Hal: 76-83.

Rahmat, H. 2009. “Identifikasi Senyawa Flavonoid Pada Sayuran Indigenous Jawa Barat”. Skripsi. Bogor: Fakultas Teknologi Pertanian Institut Pertanian. Hal: 4,20.

Sapri, Ana, F., dan Rizka, N., 2014. “Pengaruh Ukuran Serbuk Simplisia Terhadap Rendemen Ekstrak Etanol Daun Sirsak (Annona muricata L.) Dengan Metode Maserasi”. Prosiding Seminar Nasional Kimia. Akademi Farmasi. Hal: 1-4.

Silalahi, J. 2006. Makanan Fungsional. Cetakan ke 6. Yogyakarta: Penerbit Kanisius. Hal: 121.

Suhartono, E., Ella, V., Mustaqim A.R., Imam S.G., Muhammad F.R., and Danny I. 2012. “Total flavonoid and Antioxidant Acivity of Some Selected Medicinal Plants in South Kalimantan of Indonesia”. Univ Lambung Mangkurat. Procedia APCBEE. Vol. 4. Hal: 235-239.

Supomo., Risa, S., dan Risaldi, J. 2016. “Karakterisasi dan Skrining Fitokimia Daun Kerehau (Callicarpa longifolia Lamk.)”. Jurnal Kimia Mulawarman. Vol. 13 (2): 89-96.

Ukieyanna, E. 2012. “Aktivitas Antioksidan, Kadar Fenolik, dan Flavonoid Total Tumbuhan Suruhan (Peperomia pellucida L. Kunth)”. Skripsi. Bogor: Institut Pertanian Bogor. Hal: 9.

Voigt R. 1994. Buku Pelajaran Teknologi Farmasi. Edisi 5. Diterjemahkan oleh Soendani Noerono S. Gadjah Mada University Press. Yogyakarta. Hal: 577.

Wahyulianingsih, Selpida, H. dan Abdul, M. 2016. “Penetapan Kadar Flavonoid Total Ekstrak Daun Cengkeh (Syzygium aromaticum (L.) Merr & Perry)”. Jurnal Fitofarmaka Indonesia, Vol. 3 (2): 188-193.

Published
2019-01-11
How to Cite
Syamsul, E., Hakim, Y., & Nurhasnawati, H. (2019). PENETAPAN KADAR FLAVONOID EKSTRAK DAUN KELAKAI (Stenochlaena palustris (Burm. F.) Bedd.) DENGAN METODE SPEKTROFOTOMETRI UV-VIS. Jurnal Riset Kefarmasian Indonesia, 1(1), 11-20. https://doi.org/10.33759/jrki.v1i1.46
Views Statistic
  • Abstract 422
  • PDF 462